Jættestuekoncerter

Følg med ind i de 5.200 år gamle jættestuer og hør en musikalsk fortælling fra de ældste tider.

Rundt omkring i landet står mange dysser og jættestuer og minder os om vores stenalderfortid. Landets første bønder byggede dem til ære for deres forfædre.

Jeg er en sanger og sangskriver der går på opdagelse i vores tidligste historie og sætter den på vers. Jeg har fundet frem til 10 jættestuer der er store nok til at holde små akustiske intimkoncerter i. I disse ældgamle stenbygninger vil jeg gerne invitere dig på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og en god portion af min fantasi og indlevelse. Teksterne er danske og det musikalske udtryk nutidigt i folke- og verdensmusik-genren med guitar som akkompagnement. Dertil indslag af ben-fløjte, tromme og brummer for også at og give et autentisk lyd-glimt af stenalderen.

Der er to forskellige koncerter: Jægerstenalder og Bondestenalder.
Hver koncert varer ca. halvanden time, og imellem sangene fortælles om perioden.

Jægerstenalder: Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens (se video). De første sikre tegn på menneskelig aktivitet i det Sydskandinaviske område er flintredskaber fra tundraens rensdyrjægere efter istiden – vi følger med dem på jagt. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om indsamling af urter til medicin, om ravbjørnen fra Fanø, om fiskerdrengene og livet ved kysterne og fjordene. Kom med til Ertebølle-pigens bryllup, og hør om hendes families møde med de første bønder i syd.

Bondestenalder: Den tidlige bondekultur præger det danske landskab med deres storstilede byggeri af langhøje, dysser og jættestuer. Hvordan byggede de dem? De producerede også en yderst raffineret keramik. Mød pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminerne. Byggeriet af storstensgrave ophører, men man fortsætter med at benytte dem. En ny og besynderlig gravskik, stendyngegravene, udvikles i Nordvestjylland, og Yamnaya-folket indfinder sig med deres enkeltgravskultur. Sidst i perioden overgår flinthuggerne sig selv i efterligninger af de bronzegenstande, som begynder at dukke op (se video).

Koncerterne henvender sig til voksne, unge og store børn.

Jættestuekoncerterne i 2018 er slut, nu er det for koldt.
Kalender for 2019 kommer til foråret.

Jættestuekoncerter kan også holdes på andre måder end i jættestuer om sommeren. F.eks. i forsamlingshuse, koncertsale, biblioteker, museer, dagligstuer, skoler, etc. Er I en gruppe, der har et sted, rykker jeg gerne ud hele året.

Kontakt: hannemethling@hotmail.com  Tlf.: 3082 6013
Følg med på Facebook: Jættestuekoncerter – Hanne Methling


Sang på højen. Fra Jættestuekoncert i Rævehøj, 2015. Foto: Birthe Wanscher.

  
Ravdyr fra jægerstenalder © Nationalmuseet, foto: L. Larsen, R. Fortuna, K. Ursem CC


Jættestue. Glentehøj på Lolland, bygget ca. 3.200 f.v.t. i bondestenalderen.

Fra Jættestuekoncert i Kong Asgers Høj 2018
Se video:
“Neandertalerne”
Magisk musik fra mønsk gravkammer, Sydsjællands Tidende 11/6 – 2018

Artikler om Jættestuekoncerter 2016:
Roskilde Dagblad 18/7 – 2016 + sn.dk/Lejre 18/7 – 2016
Folketidende Lolland 6/7 – 2016
Frederiksborg Amts Avis 27/7 – 2016

Fra sommerens Jættestuekoncerter 2015:
Se video “Flint” fra TV Møn i Kong Asgers Høj
Indslag i P1 Eftermiddag
Podcast om Jættestuekoncert på Møn 2017, produceret af Morten Aagaard. Lyt:
http://radiodrama.dk/en-rejse-tilbage-i-tiden


Jættestuekoncert i Troldstuerne, Odsherred 2015. Foto: Heidi Enevoldsen.


Jættestuekoncerter – Hanne Methling – Pressefoto: © B-Joe Johansen